مقاله بررسی چگونه گواهینامه ایزو بگیرم در 45 صفحه ورد قابل ویرایش

ساخت وبلاگ

مقاله بررسی چگونه گواهینامه ایزو بگیرم در 45 صفحه ورد قابل ویرایش

مقدمه

بررسی تاریخی کشورهای توسعه یافته حاکی از این است که به منظور رشد اجتماعی و ارتقاء سطح آگاهی و رفتار جامعه استاندارد سازی و وضع قوانین و مقررات و نظارت بر اجرای صحیح آنها همواره از اولویت برخوردار است.

استاندارد سازی مدیریت و فعالیتهای مدیران بعنوان یکی از راههای موفقیت کشورهای توسعه یافته قلمداد شده و حرکت وسیع در سطح کشورمان به منظور استاندارد کردن مدیریت با استفاده از استانداردهای ایزو بیانگر تحولات اساسی در مقوله مدیریت است. استانداردهای ایزو بعنوان استانداردهای تحول سازمانی و بهبود وضعیت اجتماعی سازمانها از مدلهای اجرایی مهمی است که درسطح سازمانهای تولیدی و خدماتی بکار گرفته می‎شود.

شفاف سازی اطلاع رسانی واقعی ایجاد نظام پاسخگو و احترام به تک تک اعضاء جامعه نیازمند تدوین و اجرای دقیق قوانین است هیچ جامعه ای به رشد نرسیده است مگر آنکه انقلاب را ازدوران شروع کرده باشد تحول سازمانی آگاهی کارکنان نسبت به اهداف سازمان و جامعه و حرکت به سمت تعالی جامعه و سازمان نیازمند ایجاد یک نظام مدیریت مقتدر و حمایت مدیران از حرکتهای بهبود کیفیت میباشد.

ایزو چیست ؟

ایزو فرآیند تولیدی یک کالا میباشد، سازمان بین المللی استاندارد ایزو مقر آن در ژنو سوئیس می‎باشد در 24 فوریه 1947 به منظور یکپارچه کردن استاندارد در سراسرجهان ایجاد تسهیلات درتجارت بین المللی و حمایت از تولید کننده و مصرف کننده و توسعه همکاری عمل تکنولوژیکی اقتصادی و با عضویت 25 کشور تاسیس شد. به دنبال پیوستن تدریجی سایر کشورهای جهان این سازمان در حال حاضر دارای 132 عضو شامل 90 عضو اصلی و 34 عضو مکاتبه ای و 8 عضو مشترک می‎باشد که موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران از جمله اعضای اصلی آن می‎باشد.

در حال حاضر تعداد استانداردها 11950 مورد می‎باشد که توسط 2856 کمیته وزیر کمیته و بیش از سی هزار کارشناس تدوین گردیده است.

سازمان بین المللی استاندارد تحت عنوان مدیریت کیفیت و تضمین کیفیت آغاز و در سال 1987 پس ازبحث و بررسی های علمی و تخصصی گسترده و تائید پیش نویسهای تهیه شده، توسط کشورهای عضو این کمیته فنی به صورت مجموعه ای مشتمل بر شش استاندارد و از سوی دبیرخانه سازمان بین المللی استاندارد منتشر گردید.

استانداردهای سری ایزو می گوید که کیفیت محصول فقط از طریق کنترل و بازرسی فنی بازرسی صد در صد به صورت پیوسته تأمین نیست بلکه کیفت باید در فرآیند تولید و آنهم در تمامی بخشهای یک سازمان (کارخانه یا شرکت) از جمله بخشی طراحی، بخش تدارکات، بخش تولید، بخش کنترل کیفیت، بخش آموزش و امثالهم خلق و بوجود می‎آید و استانداردهای سری ایزو 9000 در زمینه کیفیت گفتگو می‎کند ولی نه فقط کیفیت محصول نهایی بلکه کیفتی عملکرد صحیح تمامی بخش های یک سازمان که در مجموعه در کیفیت محصول یا خدمت عرضه شده توسط یک سازمان یا به عبارتی دیگر در کیفیت کل سازمان تجلی می یابد.

تدوین استانداردهای ایزو در مورد مدیرتی کیفیت و تضمین کیفیت در اواخر دهه هفتاد با بهره گیری از استاندارد انگلستان به شماره 5750 و سایر استانداردهای کیفیت و صنایع نظامی و هسته ای طراحی شده است.

موسسه استاندارد ملی امریکا (ANSI) نماینده ایالات متحده امریکا است.

تاریخچه ایزو در ایران:

ایزو کمتر از یک دهه می‎باشد که در ایران شروع گردیده است. چندی است که در کشور ما ایران مساله ی مدیریت کیفیت دارای اهمیت شده است واحدهای تولیدی یا خدماتی می خواهند فراورده هایی با کیفیت بهتر از قبل ارایه کرده کیفیت آنها را تضمین کنند موج پیشرفتهای روز افزون دانش و فن آوری و رقابت در کیفیت و تلاش در دستیابی به مدیریت و کیفیت فراگیر به ایران نیز رسیده است موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در حال حاضر در 128 کمیته وزیر کمیته عضو فعال و در هر 101 کمیته ناظر بوده و مسئولین دبیرخانه کمیته های فنی شوینده ها، کودهای شیمیایی، فرآورده های بهداشتی و آرایشی و کمیته فرعی واژه شناسی اطلاعات و اسناد را نیز به عهده دارد.

مجموعه استانداردهای ایزو 9000 چه هستند .

مجموعه استانداردهای ایزو 9000 در سال 1987 بوجود آمدند در سالهای قبل از بوجود آمدن ایزو 9000 مفاهیم کیفیت کاملاً گیج کننده شده بودند. معنی واژه ی سیستم کیفیت به دفعات تغییر می کردو گاهی از کشوری به کشور د یگر و حتی در داخل یک کشور مشکل آفرین بود. در این دوران دولتها و صنایع هر روز بیش از پیش اهمیت توجه به پیشرفت و بهبود کیفیت را بعنوان عامل موفقیت در رقابت دریافتند . در نتیجه استانداردهای کیفیت بسیاری توسط موسسه ها شرکتهای خصوصی و صنایع بوجود آمدند. اگر چه شباهتهایی در این استانداردها وجود داشت اما متابعت از آنها بسیار دشوار می نمود و بوضوح نیاز به تدوین استاندارد در سطح جهانی احساس می شد.

بدین منظور ایزو یک کمیته فنی با عنوان TC176 برای کیفیت بوجود آورد. نتیجه‎ی تلاش این کمیته مجموعه استانداردهای سیستم مدیریت کیفیت ایزو 9000 بود. نیاز برای داشتن یک سیستم مدیریت کیفیت مؤثر را تعریف می کنند. این استانداردهای کاربردی پیشنهادی کیفیت، می‎تواند برای هر موسسه خواه تولیدی باشد یا خدماتی اجرا شوند. نیازمندیهای استاندارد ساده و صریح هستند.

اهداف استانداردهای ایزو 9000 شامل پنجح سند زیر هستند

ایزو 9000 استانداردهای مدیریت کیفیت و استاندارد تضمین کیفیت خطوط راهنما برای انتخاب و استفاده از این سند راهنمای استفاده از دیگر استانداردهای مجموعه است و واژگان کلیدی را تعریف می کند.

ایزو 9001: سیستمهای کیفیت مدلی برای تضمین کیفیت در طراحی توسعه، تولید، نصب و ارایه خدمات سند قراردادی نیازمندیهای سیستم کیفیت، برای استفاده به هنگامی که یک تولید کننده باید تواناییهایش را در طراحی، تولید، نصب و راه اندازی و حمایت ازیک محصول یا خدمات نشان دهد.

ایزو 9002: سیستمهای کیفیت - مدلی برای تضمین در تولید، نصب وراه اندازی سند قراردادی نیازمندیهای سیستم کیفیت، برای استفاده به هنگامی که یک تولید کننده باید فقط توانایی های تولید و نصب و راه اندازی محصول یا خدمات را نشان دهد. برخلاف ایزو 9001 و 9002 هیچ گونه نیازمندی برای کنترل طراحی یا ارایه خدمات ندارد و ایزو 9002 استاندرادی است که بصورتی بسیار گسترده مورد استفاده قرار می‎گیرد.

فهمیدن آنچه لازم است

برای بدست آوردن و حفظ تعهد مدیریت مورد نیاز مدیریت باید آنچه در مورد زمان ، کارکنان و هزینه ها لازم است کاملاً بشناسد و از غافلگیر شدن بپرهیزد. یکی از شایعترین رکودها در جریان دریافت گواهینامه زمانی رخ می‎دهد که یک شرکت بدون آگاهی کامل از تعهد مورد نیاز، تصمیم به پیگیری دریافت گواهینامه می‎گیرد. پس از این اقدام برای دریافت گواهی انجام گرفته و علنی شده باشد آشکار می‎شود که نیازمندیها از آنچه که انتار می رفت بسیار فراتر است.

آنگاه شرکت سعی می‎کند که به رضایت نسبی برسد که معمولاً منجر به توقف در فرایند دریافت گواهینامه درسیستم کیفتی می گردد. در بدترین حالت اقدام با دریافت گواهی بعنوان فکری بد کنار گذاشته می‎شود.

دریافت گواهی چه مدت طول خواهد کشید؟

مدیریت باید نسبت به تعهد زمانی لازم آگاه باشد حتی برای سازمانهایی که سیستمهای کیفیت موجود در آنها کارا و کامل هستند، روند دریافت گواهی ایزو معمولاً به سرعت انجام نمی‎شود. مدیریت همچنین باید بداند که این کار، تکالیفی یکباره نیست. استانداردهای ایزو نیاز به اقدام پیوسته برای بازنگری و بهبود سیستم کیفیت جامع دارد.

تجربه بدست آمده از سازمانهای گوناگون با اندازه های مختلف که فراورده ها و خدمات گوناگون دارند نشان می‎دهد که معمولاً زمانی بین 12 تا 18 ماه برای فعالیت دریافت گواهینامه لازم است. البته زبان بندی بستگی زیادی به عواملی چون کامل بودن سیستم کیفیت موجود، میزان انگیزه، روش انتخابی، وضع مستندسازی موجود و منابع بکار گرفته شده دارد. اگر چه زمان لازم می‎تواند با استخدام مشاوران یا گماردن منابع اختصاصی به فعالیت کاهش یابد، اما کیفیت اجرای آن ممکن است مشکلاتی ایجاد کند. تلاش برای پالایش سیستمهای متعدد در زمانی کوتاه معمولاً به سردرگمی ، درک ناکافی و عدم اطاعت تمامی نیروهای کار منجر خواهد شد بهتر است روشی قانونمند که درک کامل فرایندها و روندها و اجرای آنها را پس از ایجاد تضمین کند بکار گرفته شود. انتظار انجام این فعالیت در چارچوب زمانی 12 تا 18 ماه قابل قبول است. این زمان بندی سازمان را تحت فشار قرار می‎دهد اما اجرایی کارا و مؤثر را بدنبال دارد.

دریافت گواهینامه چقدر هزینه دارد؟

مدیریت باید آنچه را که بصورت هزینه های مستقیم و هزینه فعالیتهای داخلی منظور می گردد درک کند دوباره هزینه کردن بستگی زیادی به روش دارد، اگر چه ممکن است برای کوتاه کردن زمان اجرای برنامه و کاهش فشار روی منابع داخلی، مشاورانی بکار گیرید یا افراد بیشتری برای اقدام به دریافت گواهی اختصاص دهید، اما چنین روشهای بطور چشمگیری به هزینه ی اقدام می افزایند. از سوی دیگر مشارکت نیروی کار با مسئولیتهای شغلی فعلی زمان اجرا را افزایش داده اما هزینه ها را بطورچشمگیری کاهش دهد. نظرات موافقان و مخالفان هر روش باید ارزیابی گردد. راه حل مطلوب احتمالا تلفیق دو روش خواهد بود. اما صرف نظر از روش احتمالا هزینه ها بازدارنده نیستند یک افسانه ی رایج این است که اجرای ایزو فوق العاده گران است و هزینه آن به ویژه برای شرکتهای کوچک مانعی برای اقدام به دریافت گواهی است. این افسانه برخاسته از این نکته است که هزینه های محاسبه شده شامل مخارج تمام فعالیتهای داخلی است در حالی که قسمت عمده ای از این برآوردها، واقعاً مخارج اضافی نیستند زیرا در بیشتر موارد کارکنان درگیر با فعالیت دریافت گواهینامه صرف نظر از پیگیری هدف دریافت گواهی حقوق می گیرند. تمام فعالیتهای لازم برای اجرای استانداردها معمولاً در بین مسئولیتهای شغلی کارکنان قرار می‎گیرد. تنها هزینه واقعی که بخاطر فعالیتهای دریافت گواهینامه ایزو تحمیل می‎شود دستمزدهای ثبت گواهی و چند مقوله خرید جزیی می‎باشد، براوردی واقع گرایانه از هزینه کل اجرا، دریک واحد تولیدی با 500 کارمند، حدودا 25000 دلار است. اندازه ی سازمان معین تا حدودی بر هزینه ها تاثیرمی گذارد. گر چه هزینه ی دریافت گواهینامه برای یک مجموعه ی چند واحدی بطور چشمگیری بالاتر است اما هزینه ها بصورت خطی افزایش نمی یابند مثلا هزینه های شرکتی که برای دو واحد خود گواهی می‎گیرد، دو برابر هزینه دریافت گواهی برای یک

واحد نیست نکته مهم این است که مدیریت باید ایده ای کلی و عمومی از هزینه داشته باشد دراین مرحله برآوردی تقریبی کافی است.

پس از دریافت گواهی ایزو انتظار چه چیزی را داشته باشیم.



خرید فایل




[ادامه مطلب را در اینجا بخوانید ...] ایران دانلود...
ما را در سایت ایران دانلود دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 9irdls9 بازدید : 114 تاريخ : دوشنبه 27 دی 1395 ساعت: 5:34